În raionul Căușeni este pe ultima sută de metri amenajarea unui laborator microbiologic performant pentru prelevarea probelor la COVID, acesta va aparține statului.

În raionul Căușeni este pe ultima sută de metri amenajarea unui laborator microbiologic performant pentru prelevarea testelor la COVID.Aceasta va funcționa în incinta Centrului de Sănătate Publică și va fi capabil să prelucreze sute de teste pe zi.Lucrările de amenajare a laboratorului au început în luna octombrie, iar până în ianuarie se dorește ca acesta să fie deja funcțional. Utilajul și mobilierul au ajuns deja la Căușeni, iar în următoarele zile urmează a fi instalat. Totodată în ultimele luni a fost instruit și personalul medical care va prelucra probele venite din cadrul centrelor medicale din Căușeni, Anenii Noi și Ștefan Vodă, a spitalelor raionale și a centrelor medicale private. Prin amenajarea laboratorului microbiologic din Căușeni se dorește reducerea timpului de așteptare a rezultatelor de laborator al testelor COVID, reducerea cheltuielilor zilnice de transportare a acestora la Chișinău, dar și apropierea serviciilor medicale calitative de cetățeni.

Începând cu luna martie a anului 2019 de când toată țara a intrat în Pandemia COVID, zilnic toate instituțiile medicale, responsabile de prelevarea testelor COVID, inclusiv cele din Căușeni, transportă eprubetele cu teste la un laborator din Capitală, unde acestea sunt prelucrate.

De regulă rezultatele la testele PCR vin în 24 de ore, iar uneori, din cauza numărului mare de analize prelevate, acestea pot apărea chiar și peste două zile. Pentru a degaja laboratoarele naționale Ministerul sănătății în colaborare cu partenerii externi și Agenția Națională de Sănătate Publică și-au propus să amenajeze în câteva Centre de Sănătate Publică din țară laboratoare pentru procesarea testelor COVID. Unul dintre acesta va fi la Căușeni.

Medicii epidemiologi speră că odată cu deschiderea laboratorului de la noi, timpul de așteptate a rezultatelor va fi mai optin, iar statul nu va mai fi nevoit să suporte cheltuieli zilnice de transportare a acestora, în capitală.Și locuitorii raionului Căușeni apreciază decizia Ministerului Sănătății de a deschide Laborator la Căușeni și asta opentru că nu vor mai fi nevoți să meargă la Chișinău pentru a face un test PCR la Covid.

Noul laborator microbilogic va fi dotat cu echipament de ultimă generație, iar costurile de amenajare a acestuia se cifrează la câte sute de mii de lei. Laboratorul pentru procesarea Testelor Covid de la Căușeni va fi unul regional și va activa pentru trei raioane din sud-estul RM , Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă.