După sărbători, rând la Cabinetul de imunoprofilaxie din Căuşeni: oamenii aleg să se vaccineze anti-covid.

Au trecut sărbătorile și oamenii revin la activitățile de fiecare zi cu preocupările curente. Ca şi înainte de Revelion şi Crăciun, rămâne la ordinea zilei situaţia legată de COVID-19, în mod special vaccinarea şi prevenirea răspândirii infecţiei. În dimineaţa zilei de 10 ianuarie, lumea a revenit la muncă, iar în incinta Centrului Medicilor de Familie (CMF) Căuşeni cel mai mare rând era la Cabinetul de imunoprofilaxie, notează Studio-L.

Cetăţeni de diferite vârste îşi aşteptau rândul să intre pentru  a se vaccina anti-covid. Unii erau pentru prima sau a doua doză, însă unii, preponderent tineri, aveau înregistrare deja pentru doza booster (a treia doza de rapel).

imagine1

Motivele, invocate de căuşenenii care au ales să se vaccineze, sunt diferite.  Vârstnicii afirmă că în mare parte au fost convinşi de copii, nepoţi sau rude mai tinere. De asemenea, printre aceştia se numără şi persoane cu boli cronice sau care au avut experienţa unei îmbolnăviri cu complicaţii şi n-ar  vrea s-o mai repete: „Am văzut moartea cu ochii şi nu mai vreau. Dumnezeu mi-a dat zile şi preţuiesc asta”.

Persoanele mai tinere aleg vaccinarea pentru că aceasta le permite „mai multă libertate”. „Am fost de sărbători acasă şi în scurt timp trebuie să revin la muncă, peste hotare. Încă înainte de vacanţă am fost prevenită de patron că îmi voi pierde locul de lucru dacă nu voi avea dovada vaccinării. Dar sper să am şi mai puţină bătaie de cap la trecerea frontierelor”, a spus o doamnă.

Asistentele medicale care activează în Cabinetul de imunoprofilaxie de la CMF Căuşeni susţin că libertatea de a se deplasa şi a putea duce o viaţă socială activă este cel mai des argument adus de tinerii care se vaccinează împotriva SARS-CoV-2. La rândul lor, persoanele mai în vârstă pun prioritate pe starea sănătăţii şi posibilitatea de a trece printr-o formă uşoară în caz că se îmbolnăvesc. 

Conform Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, la începutul lunii ianuarie 2022, cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă se înregistrează în municipiile Chișinău – 43% și Soroca – 31%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală se atestă în UTA Găgăuzia (18%), Sângerei și Leova (19%). În raionul Căuşeni rata de vaccinare cu schemă completă constituie 22%, ceva mai bună fiind situaţia de la Ştefan Vodă (23%).

Autorităţile încurajează vaccinarea populaţiei, printre unele decizii în acest sens ale Guvernului fiind acordarea a două zile libere plătite de către angajator salariaţilor care s-au vaccinat etc.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [2.24 MB]

 

Lilia Grubîi