Bibliotecarele din trei raioane ale țării au participat la data de 22 octombrie la un târg al serviciilor de educație mediatică la Căușeni. Peste 20 de bibliotecare din raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă au luat parte vineri la o activitate de promovare a serviciilor de Educație Mediatică, organizată de IREX Europe în  colaborare cu Biblioteca publică raională ”Ion Ungureanu” din Căușeni și Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

 

Bibliotecarele au vorbit despre capcanele mediului virtual, dependența on-line, manipularea, dezinformarea, neticheta și încă multe alte aspecte ce țin de formarea unui consumator de media avizat, informat și rezistent la fenomenele negative ce afectează mass media.

Cei peste 20 de participanți la târg  – adulți și tineri – au lucrat divizați în ateliere, unde au avut parte de informații teoretice, exerciții practice și energizante. Portretul robot al unei persoane dependente de on-line, regulile de comunicare în mediul virtual și cubul manipulării dezinformării și știrilor false au fost principalele produse ale atelierelor.

Bibliotecarii au făcut cunoștință cu: funcțiile media, mijloacele de comunicare în masă, tipurile de presă, publicitatea, fenomenele manipulării, propagandei, hărțuirii online, sexismului, dependența online.

Cei prezenți la târg au învățat ce este securitate online, cum se definește un cetățean activ, ce este dezinhibiția online, etica și deontologia profesională etc. La final, produsele lor au putut fi văzute și evaluate de toți cei prezenți, astfel ei făcând cunoștință cu cele discutate în cadrul fiecărui atelier.

La sfârșit, 20 de bibliotecari au primit câte un filtru de apă pentru biblioteca lor, iar reprezentanții Bibliotecii raionale au primit drept cadou un cort.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul programului ”Consolidarea presei independente și a Educației mediatice”, implementat de ERIM (Irex Europe), în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova (ABRM).

Galerie FOTO