Nu este întotdeauna simplu să deosebeşti adevărul de ficţiune. Ar trebui să ne fixăm ca scop clasificarea corectă a multitudinii de informaţii, diverselor surse şi scopurilor diferite ale utilizatorilor reţelelor sociale.

Locuitorii din mediul rural sunt conștienți că în Republica Moldova majoritatea instituțiilor mass-media manipulează publicul, deoarece sunt controlate și influențate politic. Totodată,  ponderea locuitorilor din mediul rural care vizionează zilnic televiziunea și ascultă posturile de radio scade lent, dar constant, în timp ce frecvența de accesare a Internetului crește .

Principala sursă de informare pentru moldoveni este televiziunea, în timp ce site-urile sau aplicațiile de știri și social media se clasează pe locul doi, respectiv trei.

Majoritatea cetățenilor consideră că știrile false pot manipula opiniile populației, în timp ce unii spun că fenomenul amenință democrația și că statul ar trebui să prevină fake news-urile.

Paricipanții la training consideră că cea mai bună metodă pentru a combate fenomenul dezinformării este de a realiza campanii de informare a populatiei cu privire la efectele și metodele de combatere a influenței știrilor false și de a aplica sancțiuni împotriva celor care dezinformează.

Activitatea a fost realizată în cadrul Campaniei StopFals desfășurată de Asociația Presei Independente și de portalul Stopfals.md

Galerie Foto