Încă 290 000 dolari SUA pentru Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni. Este vorba de ultima tranșă financiară din marele proiect de reabilitare a bisericii din Căușeni.

Pe 27 septembrie, Laura Hruby, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, și Sergiu Prodan, Ministrul culturii Republicii Moldova au vizitat  biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni, unde au anunțat lansarea ultimei etape a efortului comun de salvgardare a bisericii.

Asta după ce acum cinci ani lăcașul sfânt din Căușeni, unicat în acest spațiu românesc, a fost închis pentru restaurare. Reabilitarea monumentului istoric din secolul al XVII-lea face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală.

Proiectul este implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova, iar în toată această perioadă au fost efectuate lucrări de restaurare a picturii murale, lăcașul sfânt a fost îngrădit, au fost efectuate săpături arheologice, dar și lucrări de construcție a unei încăperi pentru ghizi.

Ministrul Culturii Sergiu Prodan, afirmă că monumental istoric reprezintă o valoare nestemată pentru RM , iar fără contribuția financiareă a Statelor Unite, aceste lucrări nu ar fi avut loc.

Lucrările de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni au fost lansate încă în anul 2016 la inițiativa și cu o contribuție la zi de $800.000 a Ambasadei SUA.

Veazi aici o Galerie Foto de la eveniment.