Au simulat un exercițiu electoral, transformându-se în membrii de Partid, observatori, alegători și chiar membrii comisiei electorale de circumscripție. Vorbim astăzi despre un grup de cetățeni activi din orașul Căușeni printre care și tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani care au simulat un exercițiu electoral. Evenimentul a avut loc joia trecută  în sala mică a Casei Raionale de Cultură și a întrunit toate criteriile și regulamentele de desfășurare ale unor alegeri.

Și așa cum moldovenilor le place să iasă la vot aproape în fiecare an, Biblioteca raională Ion Ungureanu din Căușeni, în parteneriat cu „Centrul pentru Dezvoltarea Relațiilor Internaționale”. Cu suportul:  Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral; USAID  și UNDP au decis să educe tânăra generație( mai ales pe cei care urmează să iasă pentru prima la urnele de votare), cum are loc un proces electoral, ce reprezintă perioada preelectorală și au îndemnat tinerii să vină cu un program electoral pe care să îl promoveze.

În rezultat, a fost create 2 echipe de elevi divizați în două partide. Aceștia au devenit  actori electorali, creându-și denumirea și sloganul, programul electoral identificând probleme din liceu sau oraș și găsind soluții pentru soluționarea lor. Programul electoral a fost promovat, iar așa zișii concurenți electorali și au atras susținători care să-i voteze .

Echipele au prezentat programele electorale aducând argumente, au ținut  piept dezbaterilor și întrebărilor provocatoare. Apoi, a urmat procesul de votare, similar celui din realitate cu buletine de vot.

La eveniment au participat Primarul or.Căușeni Donțu Anatol, specialist Inspectoratului de poliția Lilia Scrinic, specialist pentru biblioteci Șestacovschi Larisa, șef adjunct Veste Cristina al Direcției Educație Cultură Tineret Sport și Turism, Bordeianu Doina director al CICDE, Roșca Marcela Formatoare – Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral pe lângă Comisia Electorală Centrală, Buzilă Natalia specialist DECTST , profesori, bibliotecari, părinți, elevi.

Ceea ce la început pare un joc sau o sarcină confuză, s-a transformat într-o adevărată perioadă preelectorală, elevii creându-și adevărate echipe de susținători și campanii de promovare.  

După numărarea buletinelor, Președintele Biroului electoral a anunțat rezultatele. Echipele au fost menționate cu cupe și diplome de participare. Ambele partide au fost numite câștigătoare, în urma numărării buletinelor fiind paritate de vot 45 vs 45.

Membrii echipelor au fost îndemnați să se implice în activități de voluntariat în comunitate și să organizeze activități pentru tineret întru soluționarea problemelor identificate de ei.