Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc la data de 14 ianuarie pe Sfântul Vasile cel Mare, considerat ocrotitorul săracilor şi al bolnavilor. În biserici sunt oficiate servicii divine, iar credincioşii se roagă  în această zi pentru sănătatea lor şi a apropiaţilor.

La multi ani celor cu numele Vasile!

Peste 50 de mii de moldoveni își sărbatoresc astazi onomastica. O parte din ei si-au început ziua la biserica. 

Și cum în această zi este marcat Sfântul Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanti sfinti, considerat pazitor de duhuri rele, multi dintre cei veniți la biserica spun că sărbătoresc anul nou în această zi.

Și dacă proptopopul de Căușeni se numește tot Vasile, în Biserica Sfinților Apostoli “Petru și Pavel”, din Căușeni, această zi a fost marcată deosebit.

La sfârșitul liturgiei enoriașii s-au semănat unii pe alții venind cu tradiționalele versuri “Să trăiți, Să-n floriți”.

În ajunul sărbătorii, conform tradiţiei, cete de tineri au mers pe la casele oamenilor pentru a le ura sănătate, pace şi bunăstare.Potrivit unui obicei mai vechi, urătorii se deghizează în diferite personaje, iar gazdele îi recunosc foarte greu.

Potrivit datelor Intreprinderii Registru in Moldova sunt peste 52 de mii de bărbați care poarta numele Vasile, iar 4684 de femei se numesc Vasilisa. Exista chiar si o  persoana numita Vasea, dar si 10 oameni numiți Vasilica.