O tânără mamă originară din raionul Dubăsari este autoarea unui ciclu de povești care abordează subiecte din domeniul ecologiei, pe care le-a și sonorizat. Poveștile eco, cu genericul „Planeta Copiilor” sunt destinate picilor din grădinițe și cadrelor didactice din instituțiile preșcolare și pot fi audiate pe o platformă online. Activitatea a fost realizată de postul de radio EcoFM într-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Toate cele 15 povești abordează subiecte actuale de mediu. Bunăoară, problema tăierilor neautorizate de pădure a fost vociferată printr-o relatare cu copaci de fag în calitate de personaje.Acesta este finalul poveștii scrise de Mariana Lucinschi, o tânără din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, care și-a propus să le educe celor mici grija față de natură, așa cum părinții au grijă de copii.

Povestea audio „Familia verde” face parte din ciclul de povești cu genericul „Planeta Copiilor”, în care sunt expuse regulile de protejare a naturii pe înțelesul micilor ascultători, cu ajutorul unor personaje de poveste, fie că sunt animale sau plante. Fiecare istorie audio se încheie cu povețe de protejare a mediului ambiant destinate atât copiilor, cât și adulților.

Educația ecologică prin prisma poveștilor și a basmelor a căpătat viață și la Căușeni. O educatoare din sud-estul țării a transformat o grupă într-un colțișor al naturii, aici iepurașii, papagalii și țestoasele se simt ca la ei acasă

Copii sunt prietenii mici ai viețuitoarelor, iar poveștile pe care le citește educatoarea sunt personificate la propriu Olesea Dormenco afirmă că rolul pedagogului în grădiniță  constă nu doar în a le povesti copiilor, dar și de a le arăta cum trebuie să aibă grijă de natură și cum să învețe să trăiască în armonie cu aceasta Procesul de formare a personalității preșcolarilor moderni, obligatoriu trebuie să prevadă și educația ecologică,o spun educatoarii care afirmă că toate activitățile de învățare sunt bazate pe astfel de exemple concrete.

Copiii de azi  sunt cetățenii responsabili de mâine spune Alex Nistiriuc, director de programe la postul de radio EcoFM, instituție media care a lansat un ciclu de povești ecologice la radio.

Inițiativa face parte din proiectul „Educație și conștientizare pentru comunități active”, implementat de Asociația „Media Grup MERIDIAN” și postul de radio EcoFM în cadrul programului european „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova”.