Iluminat Public Stradal, Parc Fotovoltaic,3 sisteme fotovoltaice de tip ON –GRID, 4 cazangerii pe bază de biomasă,Sistem de Colectoare solare cu Tuburi vidate,6 Plantații de culturi energetice, sunt doar câteva dintre tipologiile de eficiență energetică implementate în prima localitate inteligentă energetic din țară.

Vorbim astăzi de satul Feștelița raionul Ștefan Vodă care datorită suportului financiar oferit de Uniunea Europeană a lansat la data de 13 octombrie curent un Centrul de Excelență în Eficiență Energetică.

Centrul este format din 10 tipologii de subproiecte demonstrative din domeniul eficienței energetice şi energiei regenerabile vorbim aici de iluminat Public Stradal pe o distanță de 22. 5 km de rețea și 566 de corpuri LED cu sistem de monitorizare și dirijare inteligentă, Parc fotovoltaic cu 1000 de panouri PV X 400 W.

În același timp localitatea dispune astăzi de  4 cazangerii pe bază de biomasă Gimnaziu-108 KW, Grădiniță-174 KW, Casa de Cultură-139 KW și Primărie – 25 KW, iar toate instituțiile publice sunt termoizolate. Directoarea grădiniței din sat afirmă că pe lângă cazangeria pe bază de biomasă de care dispune instituția, astăzi grădinița cu 120 de copii mai beneficiază și de un sistem fotovoltaic On Grid ce presupune un sistem de Colectoare solare cu Tuburi vidate pentru încălzirea apei menajere.

Și școala din sat arată astăzi ca nouă, datorită proiectelor europene , instituția de învățământ a fost modernizată și eficientizată energetic.

Înafară de acoperiș, fațadă și cazangerie , instituția școlară a mai beneficiat de un alt proiect pentru crearea atelierului de creație și reciclare „EcoFeștelița” și dotarea acestuia cu echipament de cusut.

Cadrele didactice afirmă că asemenea proiect reprezentativ contribuie la construirea unui viitor sigur din punct de vedere energetic, iar elevii sunt educați în spirit ecologic.

Astfel, cu suportul financiar al Uniunii Europene, localitatea Feștelița a devenit primul sat inteligent energetic din țară, cu 4 edificii a instituțiilor publice din localitate ce corespund etichetării nZEB (edificii cu consum de energie aproape zero), iar primăria Feștelița –  prima autoritate publică locală care gestionează un parc fotovoltaic.

Toți cei cca 3.000 de localnici din Feștelița se bucură de condiții mai bune de viață, studii şi muncă.

La evenimetul de inaugurare a Centrului de Excelență în energetică invitații și participanții inaugurare au vizitat diferite tipuri de infrastructură de ultimă generație în domeniul eficienței energetice, implementate în Feștelița, și anume în incinta primăriei, grădiniței, gimnaziului și a casei de cultură, de care beneficiază populația din sat.

Centrul de Excelență din s. Feștelița, r. Ștefan Vodă a fost creat în cadrul proiectului „Crearea centrului de excelență prin pilotarea noilor tehnologii demonstrative de eficiență energetică și a surselor de energie regenerabilă în satul Feștelița”. Proiectul  este implementat de Primăria Feștelița, în parteneriat cu Asociația Obștească ‘Fondul de Inovații Sociale din Moldova’, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative”.