Satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă a devenit Unicul model comunitar de excelență din Republica Moldova

Este PRIMA localitate inteligentă energetic din țară

Și SINGURA localitate cu trei instituții publice fuincționale conform standardelor nZEB cu un consum de energie aproape zero.

Acum satul cu aproximativ 3ooo de locuitori dispune de Un Parc Fotovoltaic cu 1000 de panouri PV X 400 W

Iluminat Public Stradal și sistem de monitorizare și dirijare inteligentă,566 de corpuri LED, 22,5 km de rețea electrică

3 sisteme fotovoltaice de tip ON –GRID instalate la grădinița de copii, gimnaziu și Primăria din sat 90 Panouri PV X 445 W

4 cazangerii pe bază de biomasă Gimnaziu-108 KW, Grădiniță-174 KW, Casa de Cultură-139 KW și Primărie – 25 KW

Sistem de Colectoare solare cu Tuburi vidate pentru încălzirea apei menajere la grădinița din sat

6 Plantații de culturi energetice-peste 60 000 de arbori energetici plantați pe o suprafață de 5 ha. În anul 2019 în acadrul Campaniei „Adoptă un arbore”, satul Feștelița plantează Plop și Salcie energetică cu scop de producere a biomasei care va servi drept materie primă pentru cazangeriile celor 4 instituții de menire socială din localitate : primărie, gimnaziu, casa de cultuă și grădiniță.

Eficientizarea energetică a edificiului Primăriei-termoizolarea pereților și tavanul clădirii, montarea ferestrelor din termopan cu 5 camere.

Începând cu anul 2021 sediul Primăriei găzduiește Centrul de Excelență în Eficiența Energetică Feștelița.Sala de ședințe a centrului de excelență în eficiența energetică-schimb de bune practici în domeniul eficienței energetice

Centrul educațional de instruire ECO la grădinița de copii și dotarea acestuia cu 6 calculatoare ce are drept scop Promovarea tehnologiilor de eficiență energetică și a surselor de energie regenerabilă.

Atelierul de creație și reciclare „EcoFeștelița” și dotarea acestuia cu echipament de cusut

Impact imediat asupra mediului, emise de CO2 reduse cu 465 de tone pe an, cu 52% mai puțin comparativ cu anul 2011

Formulă de finanțare Grant+Contribuția Națională+Credit( 500 000 de euro de la UE, 300 000 de euro de la Agenția pentru eficiența Energetică, Consiliul raional, bugetul local și contribuția sătenilor 112 00 euro Corporația Financiară Nordică de Mediu( NEFCO)

Beneficii Economice: Economii financiare anuale de aproximativ 1 milion de lei

Peste 100 de activități de mobilizare comunitară și ecologice organizate

Găsiți mai jos și o galerie Foto de la Eveniment