Râul Botna, porţiunea fluviului Nistru riverană raioanelor Căuşeni şi Ştefan Vodă, iazurile, lacurile şi alte bazine acvatice din zonă, au devenit periculoase odată cu răcirea vremii.

Avertizarea vine în legătură cu prognoza meteorologică a răcirii vremii, în perioada 11 – 18 ianuarie, precum şi cea a Centrului hidrologic al Serviciului  Hidrometeorologic de Stat, care arată că „în râurile din ţară va avea loc reluarea procesului de formare a gheţii – gheață la mal și năboi, iar pe râurile mici – instalarea podului de gheaţă. Pe bazinele de apă se va intensifica formarea podului de gheață. Gheața va fi subțire, ieșirea pe ea va prezenta pericol”, notează Studio-L.

Salvatorii atenţionează în primul rând părinţii care au copii minori, precum şi amatorii pescuitului să fie prudenți.

„Gheața este subțire, ieșirea pe ea prezintă pericol, în acest sens salvatorii atenţionează populaţia să dea dovadă de prudenţă în preajma surselor acvatice. Avertismentul este adresat în primul rând părinţilor de minori, cărora li se recomandă să fie foarte atenţi şi să monitorizeze unde se joacă copiii lor”, indică Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. 

Cetăţenii sunt rugaţi să fiți prudenți chiar și atunci când practică simple activități de recreere în apropierea bazinelor acvatice: „Atunci când ați nimerit în dificultate, să nu vă panicați, să vă străduiți să mențineți capul deasupra apei, să strigați după ajutor și să urmați exact calea pe care ați venit”. „Asta vă va oferi posibilitatea să nu vă pierdeți orientarea spre mal. Odată ieșit la mal, nu vă opriți, ci mișcați-vă spre o locuință încălzită cât mai rapid posibil”, conform IGSU.

Persoana trebuie neapărat scoasă la mal, trebuie scoase hainele umede, îmbrăcate haine uscate și persoana încălzită cu ceai sau ceva fierbinte, deoarece aceasta intră în panică și poate suferi chiar și un stop cardiac, afirmă salvatorii.

Pentru ca aflarea pe gheața lacurilor să nu prezinte pericol, temperatura aerului trebuie să înregistreze valori negative mai multe zile consecutiv. În această săptămână, vremea se răceşte, fiind valabile două Coduri Galbene de vânt puternic şi scădere a temperaturii. Totuşi, valorile termice care se aşteaptă nu vor fi suficiente pentru un strat de gheaţă sigur.

Conform IGSU, în ultimii ani, în astfel de cazuri şi-au pierdut viaţa peste 20 de persoane, inclusiv copii.