În această săptămână, căuşenenii au început să primească facturile la gaze naturale pentru luna decembrie, care indică sume aproape duble sau chiar triple faţă de perioada precedentă.

Oamenii sunt speriaţi de sumele indicate de facturile pentru luna trecută, dar şi panicaţi de cum vor derula lucrurile în continuare, în contextul faptului că iarna e încă în toi, iar în spaţiul public sunt tot mai persistente informaţiile că preţurile la gaze încă vor creşte.

„Vom fi nevoiţi să trecem la tizic cu aşa preţuri”;

„Din ce să plătesc două mii numai pentru gaze, dacă am pensia de 1900 de lei?”;

„Gazul devine un lux pe care nu mi-l pot permite, dacă ştiam că va trebui să plătesc atâta, mă gândeam din toamnă la metode alternative, cel puţin îmi reparam soba, deşi nici asta nu e o soluţie că s-au scumpit şi lemnele”;

„Mai nu am avut infarct când am văzut factura!”;

„Nu ştiu cum o să ies din iarnă, pentru că mă tem că preţurile vor creşte şi mai mult. Am ajuns să simt cum e frica să nu mori de frig” – sunt doar câteva din aprecierile cetăţenilor făcute la văzul facturilor care au căzut ca un duş rece, imediat ce s-au strâns mesele de Crăciun.

 Cele mai vulnerabile categorii sociale rămân a fi bătrânii şi familiile cu venituri mici.  

Opiniile sunt susţinute şi de Moldovagaz care a anunţat pe 10 ianuarie că „prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare.

Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie este cauzată de creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”.

Moldovagaz a dat asigurări că „va depune toate eforturile pentru a achita în termenii stabiliți și integral livrările curente și astfel se va garanta neîntreruperea acestora”, însă aceasta prea puţin îi încălzeşte pe oameni care sunt  disperaţi şi acuză în primul rând guvernarea de situaţia creată.

În acest context, vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a susţinut pe 11 ianuarie o conferinţă de presă, în care a declarat că „suntem în continuare în situaţie dificilă, iar criza gazelor nu a finalizat în noiembrie”.

„Suntem în continuare într-o situație dificilă. Vreau să fac niște precizări – criza gazelor nu s-a încheiat in noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a Republicii Moldova, este o criză la nivel european și care afectează din păcate tara noastră în mod direct. Criza gazelor la nivel european nu este influențată de Republica Moldova și  Guvernul ţării are puține instrumente de a interveni pentru a reduce prețurile”, a declarat Andrei Spînu.

Oficialul a subliniat că, pentru luna ianuarie, prețul mediu de piață a gazului este 1 359 de dolari.

Potrivit lui Spînu, autorităţile analizează în acelaşi timp mai multe opțiuni de susținere a populației, în funcție de evoluția prețurilor la nivel european.

În prezent,  Guvernul a stabilit compensarea diferenței de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021-martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 metri cubi consumați  – 50% din diferența respectivă.

Lilia Grubîi