Creştinii ortodocşi de stil vechi îl serbează astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare, considerat unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii ortodoxe şi cei mai mari teologi creştini, notează Studio-L.

Sf. Vasile s-a născut în Pont în jurul anului 329. A studiat la Cezarea, la Constantinopol şi Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoştinţe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină şi retorică. 

În căutarea căilor spre perfecţiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina şi Mesopotamia. La întoarcerea în Pont, el înfiinţează o mănăstire. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieţii monahale sistematice şi de aceea Sf. Vasile este considerat părintele monahismului oriental. El a depus un enorm efort la organizarea bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată, punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică şi spirituală a preoţilor.

Scrierile sale au o mare importanţă teologică şi au fost traduse în toată lumea. Printre acestea se remarcă Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi 366 de epistole, Liturghia Sf. Vasile cel Mare şi Molitvele Sfântului Vasile cel Mare.

Sf. Vasile a murit în prima zi a anului 379 şi în curând a fost canonizat. De atunci, Sf. Vasile este serbat de Biserica ortodoxă în prima zi a anului, pe stil nou sau vechi. De această sărbătoare gospodinele obişnuiesc să pregătească mese copioase, cu mâncăruri din carne de porc, sarmale, vin roşu, prăjituri de casă şi învârtită cu nuci, gem sau brânză.

În dimineaţa de 14 ianuarie, copiii merg cu Semănatul sau Sorcova, aruncând cu boabe de grâu, grăunţe de păpuşoi, ovăz şi binecuvântează familia. Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi o roadă bogată. După sărbătoare acestea sunt date la păsările de pe lângă casă. Se spune că dacă stăpânul casei primeşte cum se cuvine (cu dulciuri, bani şi vin) urătorii şi semănătorii, anul care vine va fi unul cu spor, iar casa îi va fi păzită de cele rele.

Tot astăzi îşi marchează ziua onomastică cei care poartă numele Vasile, Vasilina, Vasilisa ş.a. În Republica Moldova numele Vasile este unul dintre cele mai populare, alături de Ion, Gheorghe, Andrei, Daniel, Tudor, Bogdan etc.