Aniversarea a 172 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie, când în țară este marcată Ziua Naţională a Culturii, a fost subiectul mai multor evenimente organizate în instituţiile publice din raionul Căuşeni, notează Studio-L.

Președintele Casei Limbii Române de la Căușeni, Valeriu Ostaș, a trecut în revistă cele mai importante date din biografia lui Eminescu.

„Eminescu știa bine mersul istoriei și critica cu vehemență toate erorile: corupția, trădarea națională, duplicitatea și lăcomia. A crezut sincer în patrie, în istoria neamului românesc, spunând: În lumea aceasta nu este nimic mai interesant, decât istoria poporului român”, spune Valeriu Ostaș.

 Tinerii spun că Eminescu inspiră, este cel care va rămâne mereu în inimile celor care iubesc frumosul.

Tradiţional, un program mai vast l-au avut bibliotecile. În acest an, Secţia Copii a Bibliotecii publice raionale din raionul Căuşeni, „Ion Ungureanu”, a găzduit un recital de poezie cu genericul: ” Mihai Eminescu- Luceafărul poeziei românești”.

 

Evenimentul a fost susţinut de elevii clasei a III – a „E” a Liceului teoretic ” M. Eminescu” din oraşul Căuşeni, ghidați de învățătoarea Svetlana Pulber.

„15 ianuarie, ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu, constituie pentru noi un prilej de cinstire și prețuire a valorilor spirituale lăsate nouă ca moștenire de genialul scriitor. Mihai Eminescu, Luceafărul poeziei românești, este poetul a cărui creație literară, noi, bibliotecarii, trebuie să o facem cunoscută utilizatorilor noștri și, prin ei, să o transmitem și generațiilor viitoare”, potrivit Bibliotecii pentru copii Căuşeni.

În cadrul recitalului, copii au aflat multe informații noi și diverse despre viața și activitatea poetului. Elevii au cântat ” Pe lângă plopii fara soț”, ” Ce te legeni condrule” ş.a., pe versurile lui Mihai Eminescu.

O oră specială, în care au studiat mai multe despre Mihai Eminescu, au avut şi copiii de la Liceul teoretic „Ion Creangă” din oraşul Căuşeni. Deşi sunt la început de cale în lumea cunoştinţelor, elevii clasei I-a „C” au aflat cu plăcere mai multe lucruri despre viaţa şi creaţia lui Mihai Eminescu, autorul multor poezii pe care le cunosc încă din grădiniţă.

Ca şi în alţi ani, la bustul lui Mihai Eminescu din oraşul Căuşeni s-au adunat elevii Liceului teoretic cu acelaşi nume. Elevii i-au adus omagii poetului, în pofida vântului şi frigului de afară, fiind mândri că îşi fac studiile în Liceul „M. Eminescu”, unul dintre cele mai bune din regiune.

Ziua Națională a Culturii este marcată în Republica Moldova pe data de 15 ianuarie, în semn de omagiu zilei de naștere a marelui poet, Mihai Eminescu. Ziua Naţională a Culturii a fost instituită prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul culturii. Celebrată în diferite ţări în mod diferit, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii naționale.

Lilia Grubîi