De sărbătoarea Sfintei Cruci zona lăcașului sfânt a devenit unul divin.

Mănăstirea Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria, din preajma satului Hagimus din raionul Căușeni, este un loc de închinare și liniște sufletească, vatră de spiritualitate și cultură ortodoxă. Mănăstirea are o istorie relativ nouă, care datează din 26 mai 1997.

În mănăstire sunt 4 biserici și 2 paraclise. În cinstea tuturor sfinților ocrotitori ai mănăstirii a fost pictată o icoană, care se află în biserica cu hramul „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”. La 7 aprilie 1998, de sărbătoarea Bunei Vestiri, a fost sfințită prima biserică a Mănăstirii – “Acoperemântul Maicii Domnului”, de atunci Sf. Liturghie fiind săvârșită în fiecare zi după un program liturgic stabilit.

În vara anului 2000, a fost sfințit locul, și apoi ridicată o biserică în două nivele. Din anul 2005 slujbele sunt oficiate în biserica de iarnă, cu hramul Sf. Ap. Andrei cel Întâi Chemat, iar din 2017 și în Biserica de vară (nivelul doi) cu hramul Sfintele Mironosițe Marta și Maria.

Bisericile adăpostesc părticele de sfinte moaște, relicve și sfințenii. În anul 2007 mănăstirea se îmbogățește cu încă o perlă spirituală – o bisericuță de lemn Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, unde din 2010 slujbele se fac în zile de duminici și sărbători.