Sporirea nivelului de participare a femeilor în politică și la luarea deciziilor este fundamentală pentru democrație și esențială pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova, o spun într-un glas atât reprezentanții Congresului Autorităților Publice Locale, cât și experții în politologie. Chiar dacă la moment în Parlamentul RM  sunt cele mai multe femei din toată istoria independenței Moldovei: 40 de personae, la nivel local implicarea acestora în politică rămâne cu mult în urmă.  În raionul Căușeni de exemplu numărul femeilor care se implică în procesul de luare a deciziilor  este depășește cu puțin cifra de 33%. Participarea egală a femeilor și bărbaților în politică este o condiție importantă pentru o democrație eficace și o bună guvernare spun experții care mai afirmă că participarea mai multor femei la procesul decizional politic are multe efecte pozitive asupra societății, care pot contribui la îmbunătățirea nivelului de trai.

 

Una dintre localitățile raionului Căușeni care în ultimii șase ani a reușit să atragă investiții de peste 5 milioane de lei este orașul Căinari. Maria Ghelan primara orașului spune că în anul 2015 a fost convinsă de băștinași să lase Chișinăul și să se implice în treburile localității de baștină. A câștigat alegerile din turul doi, iar de atunci este implicată în treburile orășenilor.

De când a preluat conducerea orașului, femeia afirmă că nu mai are somn, ba un drum necesită reparat, ba un trotuar, un pod, teren de joc pentru copii și tot așa. Acum lucrează la construcția unui apeduct magistral prin localitate care va costa peste 5 milioane de lei, și toți atrași de la investitori străini. Astăzi toate colaboratoarele Primăriei Căinari sunt femei, și nu pentru că nu au fost acceptați bărbații, zâmbesc funcționarele publice, ci pentru că unii dintre ei nu au rezistat .

Asigurarea egalităţii de gen în viaţa politică este o precondiţie fundamentală pentru edificarea unei societăți durabile, spun femeile care afirmă că dacă dorește femeia le rușește pe toate .Potrivit unei analize efectuate, din cei 33 de consilieri raionali , doar 11 sunt femei, iar din cei 23 de consilieri orășenești 10 sunt femei. La nivel de primării, din cele 27 de primării ale raionului Căușeni, doar 7 sunt conduse de femei, în celelalte însă la conducere stau bărbații.Anul acesta, Moldova a bătut recordul. În actualul parlament de legislatura a XI-a este un număr record de femei deputate – 40.

Astfel, acestea constituie 39,6% din numărul total al aleșilor .În anul 2016, s-au introdus un șir de modificări în legislație. Noua cotă gender obligatorie în listele candidaților la funcția de deputat din partea partidelor a constituit cel puțin 40% pentru oricare gen .În anul 2018, pentru promovarea femeilor la funcția de deputat au început să plătească suplimentar din bugetul de stat.  La fel, femeilor care intenționau să concureze în calitate de candidați independenți le-au permis să colecteze de două ori mai puține semnături decât bărbații. În urma alegerilor parlamentare din anul 2019, femeile au constituit doar 25,74% din aleșii poporului.

În anul 2021, în ajunul alegerilor parlamentare anticipate, pe lângă cota de 40%, a mai fost introdusă o formulă care reglementează locul femeilor în liste. Astfel, la fiecare zece candidați la funcția de deputați trebuie să fie cel puțin câte patru femei sau bărbați.

Chiar dacă pe parcursul ultimilor ani se observă o diminuare a viziunilor stereotipizate privind capacitatea și rolul femeii în luarea deciziilor, intensitatea acestora continuă a fi destul de puternică. Chiar dacă femeile nu sunt preferate pentru pozițiile decizionale, acestea se bucură de un grad mai sporit încredere din partea populației (30%) comparativ cu bărbații care participă în politică (23%), conform datelor publicate în Profilul Femeilor în poziții alese și numite.

Angajamentul UE față de egalitatea între femei și bărbați în procesul de decizional este consolidat în angajamentul strategic al Comisiei Europene pentru egalitatea de gen. Acesta menționează promovarea egalității de gen în procesul decizional drept unul dintre domeniile prioritareale Comisiei.