Primele rezultate ale Summitului Parteneriatului Estic sunt deja vizibile.

 Țara noastră va primi un sprijin în valoare de 60 de milioane euro pentru a face față crizei gazelor. Acordul dintre Comisia Europeană și Republica Moldova a fost semnat astăzi, 15 decembrie, la Bruxelles.

„Nicu Popescu și Oliver Varhelyi semnând Acordul de sprijin al UE de 60 de milioane de euro pentru R. Moldova, pentru a acoperi costurile pentru grupurile vulnerabile cauzate de recenta criză a gazelor. Am luat decizia în timp record! Onorată că Maia Sandu și Ursula von der Leyen au asistat la ceremonie, a scris pe pagina sa de Twitter directoarea generală adjunctă pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere la Comisia Europeană, Katarína Mathernová.

Acordul prevede acordare unui grant în valoare de 60 milioane euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. Mijloacele financiare vor fi debursate anul curent, într-o singură tranșă.

Despre ajutorul acordat Republicii Moldova a scris și europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Astăzi s-a semnat la Bruxelles acordul dintre Comisia Europeană și Republica Moldova prin care Republica Moldova primește 60 de milioane de euro sprijin pentru a face față crizei gazelor. În ultimele luni, Federația Rusă a amenințat Republica Moldova, iar Uniunea Europeană a ajutat Republica Moldova în criza gazelor. Oamenii au acum dovada clară cine este prietenul Republicii Moldova și cine nu, a scris europarlamentarul pe pagina sa de facebook.

Menționăm că și președintele Republicii Moldova se află la Bruxelles. Maia Sandu a luat parte la ceremonia de semnare a unor documente importante pentru Republica Moldova și cetățenii noștri, alături de Katarína Mathernová, Director general adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere la Comisia Europeană.

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a semnat cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și ai Băncii Europene de Investiții documentele ce confirmă încheierea acordurilor necesare pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”.

Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.

Proiectul presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE.

Tot astăzi, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.