Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu participă în delegația condusă de președintele Maia Sandu la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic.

„Ne pregătim de întrevederi. Urmează o zi lungă și plină de acțiuni importante în beneficiul cetățenilor”, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de facebook.

„Împreună cu doamna președinte Maia Sandu și echipa noastră diplomatică de la Bruxelles particip la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. Ireversibilitatea procesului de integrare europeană, obiectivul strategic al țării noastre, presupune și fortificarea dialogului cu Uniunea Europeană. Vom folosi oportunitatea prezenței noastre la Bruxelles pentru a discuta cu înalți oficiali europeni, liderii statelor membre ale Uniunii Europene și țărilor partenere din cadrul PaE despre intensificarea interacțiunii noastre în domeniul politic și de securitate, domeniul energetic și al mediului ambiant, cooperarea în domeniul justiției și al afacerilor interne.

Republica Moldova este țara care a obținut cele mai mari beneficii urmare a implementării Acordului de asociere și a zonei economice libere, fapt tradus la modul practic prin locuri de muncă sigure și bine plătite precum și prin exporturi în spațiul comun european.
Solidaritatea și deschiderea Uniunii Europene sunt bine cunoscute fiecărui cetățean prin numeroasele proiecte din toate colțurile țării implementate cu suportul generos al contribuabililor europeni”, a adăugat Nicu Popescu.
 

Astăzi, liderii Uniunii Europene, ai statelor membre ale UE și ai țărilor Parteneriatului estic se reunesc la cel de al șaselea Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles. Summitul se va concentra pe sprijinirea a cinci domenii-cheie – economie, guvernanță, mediu, digital și societate. Aceste priorități se bazează pe realizările anterioare ale Parteneriatului Estic, luând în considerare noile provocări și oportunități – în special tranziția ecologică și digitală, în contextul redresării post-pandemie.