Sâmbăta trecută un locuitor al satului Taraclia a rămas șocat de ceea ce a descoperit la gunoiștea din satul Taraclia. Bărbatul a mers să ducă un sac cu frunze acolo și nu ia venit să creadă ce a descoperit la fața locului. Saci întregi cu deșeuri medicale periculoase aruncate la sol , seringi, eprubete, sisteme de la perfuzie și altele.  

Acesta a expediat imaginile Ministerului Sănătății, primăriei din sat, și presei întrebându-se dacă există vreun protocol medical în acest sens. Totodată bărbatul a sunat la 112, iar la fața locului au fost chemați polițiștii

 

Luni dimineața Centrul de Sănătate Publică din raion s-a autosesizat pe acest caz și efectuat un control inopinat în localitate. Epidemiologii din Căușeni spun că  informația oferită de bărbat a fost confirmată, iar la gunoiștea din sat au găsit toate deșeurile medicale.

Membrii Comisiei de la Centrul de Sănătate Publică  Căușeni ar fi mers și la Centrul de Sănătate din sat, iar  șefa acestuia Ludmila Josan care și-ar fi  RECUNOSCUT  vina.

Solicitată să de-a o explicație Ludmila Josan afirmă că vinerea trecută o infirmieră ar fi scăpat o găleată cu apă pe sacul cu deșeuri, fără să spună cuiva acest lucru femeia ar fi luat sacul și l-ar fi aruncat la tractorul din sat care colectează deșeurile. Imediat după aceasta sâmbătă bărbatul ar fi descoperit cazul. Aceasta recunoaște că centrul medical nu are un contract încheiat cu firma care gestionează deșeurile medicale și asta pentru că suma anuală pentru acest tip de serviciu se ridică la 10 mii de lei. Până în prezent acestea ar fi fost transportate de la Taraclia la Căușeni , iar de aici transmise firmei din Chișinău, cu ajutorul Centrului de Sănătate din Căușeni.

Centrul de Sănătate Publică Căușeni a întocmit o prescripție sanitară privind nerespectarea Regulamentului sanitar în vigoare, iar șefa centrului s-a ales cu proces verbal și urmează a fi amendată.

Totodată Centrul medical din Taraclia va fi impus să colecteze toate deșeurile medicale aruncate la gunoiște și să încheie un contract de colectare cu firma responsabilă de deșeurile medicale.

Vezi mai jos o galerie FOTO