În viitorul apropiat cetățenii raionului Căușeni vor beneficia de un proiect în valoare de 700 de mii de euro,  sub formă de grant din partea Uniunii Europene. Banii vor fi implementați la dezvoltarea agriculturii și anume la construcția unui frigider la care vor avea acces toți producătorii mici și mijlocii din zonă. Proiectul sub formă de grant urmează a fi pus pe roate în doi ani și jumătate. Lansarea oficială a acestuia a avut loc la data de 22 decembrie la Chișinău în cadrul unei ceremonii oficiale la care a participat și șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib și oficiali guvernamentali.

Cei 700 de mii de lei care urmează să vină din partea UE pentru cetățenii orașului Căușeni, vor fi îndreptați la construcția unui frigider pentru agricultorii mici și mijlocii care vor putea închiria boxe de păstrare a fructelor și legumelor, chiar lângă casa lor, la prețuiri accesibile.

Idea de a înainta un astfel de proiect din partea Primăriei Căușeni a venit în urma nenumăratelor plângeri depuse de producătorii locali. Potrivit specialiștilor de la Primărie, frigiderul va avea și o linie de procesare, iar în așa fel fructele și legumele care nu vor mai avea forma sau mărimea solicitată pe piață vor putea fi transformate în sucuri.

Autoritățile locale au identificat deja terenul care va fi propus pentru construcția frigiderului. Acesta se află lângă stația de pompare a apei nr 2, iar o parte din rețelele necesare pentru acesta sunt deja conectate.

Fermierii din orașul Căușeni spun că în lipsa unui depozit de păstrare a fructelor și legumelor, mulți dintre ei renunță să mai crească produse agricole ușor alterabile, ei susțin că ani la rând au pierdut tone de fructe din cauza prețurilor exagerate impuse de agenții economici privați.

Până la demararea lucrărilor propriu-zise de construcție a frigiderului mai este drum lung, urmează însă ca până la finele lunii curente lansarea oficială a proiectului să aibă loc și la Căușeni. După care vor demara lucrări de expertiză și documentare.

Nici locația frigiderului nu e bătută încă în cuie, pentru a fi construit în locul în care doresc specialiștii primăriei și fermierii, acesta trebuie aprobată de consilierii orășenești.

Cert este că cei 700 de mii de euro, trebuie valorificați într-o perioadă de 30 de luni.