Facturi cu sume uriașe pentru instituțiile școlare din raionul Căușeni. Factura pentru gazele naturale la cea mai mare unitate școlară din raion cu peste o mie de elevi, depășește pe luna decembrie 100 de mii de lei. Banii nu au fost planificați în bugetul pe anul curent, iar directoarea școlii spune că deși la moment școala dispune de asemenea finanțe, s-ar putea ca școlile mici să întâmpine dificultăți mari de achitare a facturilor.Totodată dacă consumatorii casnici mai beneficiază de ajutor din partea Guvernului, atunci instituțiile bugetare, nu au asemenea facilități. 
 
Liceul Teoretic Mihai Eminescu din orașul Căușeni are la întreținere trei clădiri. Fiind instituția cu cel mai mare număr de elevi și consumul de gaze naturale este pe potrivă.
 
În jur de 10 mii de metri cubi de gaze naturale consumă lunar toate cele trei clădiri două dintre care sunt destinate învățământului primar, iar edificiul cu trei nivele pentru treapta gimnazială și liceală.
 
Directoarea liceului Olga Ostaș afirmă că pentru luna decembrie 2020 instituția a achitat aproximativ 49 de mii 500 de lei, iar pentru decembrie 2021 factura depășește cifra de 100 de mii de lei.
Directoarea instituției afirmă că la moment își permite să achite această factură, dar că va trebui să mai taie din investițiile pe care și le-a planificat să le facă în școală. Situația ar putea fi mai gravă în școlile în care numărul de elevi este mult mai mic.
 
Cu facturi uriașe s-au trezit și consumatorii casnici , care după ce le-au primit au făcut coadă la oficiul poștal pentru a le achita.
 
Căușenenii spun că nu vor putea face față acestor majorări.
 
Vă reamintim că prețul la gazele naturale pentru consumatorii finali ar putea crește, în următoarea perioadă, din cauza situației internaționale, a declarat vicepremierul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, care susține că totuși, contractul actual este unul bun care doar în trei luni (noiembrie, decembrie și ianuarie) au permis economii de peste șase miliarde de lei față de prețurile de pe piață.