De câteva luni, în satul Sipoteni din raionul Călărași locuitorii nu mai aruncă gunoiul menajer în locuri dosite, dar îl colectează. Periodic un tractor trece pe la porțile fiecărei gospodării și adună gunoiul deja sortat de localnici: cel menajer este încărcat săptămânal, plasticul – lunar. Ajutată de un expert în domeniul ecologiei, Primăria a elaborat și un regulament cu reguli de colectare a gunoiului. Sipotenenii care încalcă aceste reguli riscă să fie pedepsiți cu amenzi sau cu ore lucrate în folosul comunității. Și la Zaim Căușeni gunoiul este colectat de un tractor care merge prin sat de două ori pe săptămână. Localitatea este acum mai curate, iar primarul spear să reușească să atragă și finanțări în acest sens.

Când intri în Sipoteni nu poți trece cu vederea stațiile frumos amenajate și colorate, pilonii de electricitate pictați și ei, ghiveciurile cu flori instalate pe podul de la intrarea satului, vopsit în culorile tricolorului, și curățenia care predomină în tot satul.

Toate acestea au fost posibile datorită implicării tinerilor voluntari ai Asociației de Băștinași din Sipoteni, care au toată susținerea autorităților locale, dar și a donatorilor străini.Pentru evacuarea deșeurilor, fiecare sătean achită lunar câte 10 lei, peste 800 de gospodării din cele 2300 au semnat contractul de deservire, iar numărul acestora este în creștere.

Cei care refuză să încheie contracte sunt obligați să evacueze deșeurile la gunoiștea autorizată pe cont propriu, plătind o taxă unică de 50 de lei pentru o căruță de deșeuri și 100 de lei pentru un tractor.Dacă nu achită aceste taxe și aruncă gunoiul la nimereală, riscă amenzi sau muncă în folosul comunității.

Și la Zaim, Căușeni de câteva ori pe lună un tractor cu trei angajați ai Primăriei merge pe la casele gospodarilor și colectează deșeurile produse în gospodărie. Sătenii spun că de când a apărut acest serviciu în sat, străzile au devenit mai curate, iar gospodarii economisesc timp și bani .

Dacă la Zaim deșeurile se colectează încă în saci , la Sipoteni Căușrași datorită fiondurilor europene oamenii reșusc să își transforme deșeurile în îngrășăminte.Pentru aceasta 10 gospodării din sat au primit containere din lemn pentru prepararea compostului utilizat ca îngrășământ natural.

Și Agafia Veste  din Zaim crede că nu chiar toate gunoaiele trebuie aruncate la groapă. Femeia și-a creat o zonă de compostare în fundul grădinii și aruncă acolo tot felul de deșeuri care pot servi drept îngrășământ natural solului. Frunze, iarbă uscată, cojile de ouă, și chiar resturile de la animale toate sunt puse aici și transformate în compost care ulterior este împrăștiat în grădină.

Chiar și așa în zona de sud-est a țării  continuă să existe zone în care cetățenii aruncă deșeurile la întâmplare. Căușenenii afirmă că statul ar trebui să înăsprească sancțiunile în acest sens, iar cei care sunt prinși că poluiază să fie impuși să lucreze în folosul comunității.

Proiectul „Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, r. Călărași, cu implicarea cetățenească” este implementat de Asociația Națională pentru Turism Receptor, în cadrul Programului de Granturi Locale al UE ,,Fii schimbarea: Cetățeni implicați – Comunități durabile!”, finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).