Ani la rând regiunea de Sud-Est a RM înregistra un nivel scăzut de conştientizare despre necesitatea gestionării deşeurilor şi abonarea la serviciile publice de salubritate. O demonstrează numărul mare a gunoișelor neautorizate existente în cele două raioane și numărul mic de localități care și-au creat servicii de gestionare a deșeurilor menajere. Proiectul “Abilitarea Cetățenilor în Dezvoltarea Serviciilor Publice de Salubrizare în regiunea de Sud-Est a RM” a pus accent pe informarea, comunicarea și implicarea cetățenilor din cele două raioane privind managementul deșeurilor menajere.

Astfel timp de șase luni TV Căușeni “Studio-L” a reușit să atragă atenția a cca 150 de mii de cetățeni  din Sud-Estul RM asupra necesității protecției mediului.

Deși am planificat 10, pe parcursul întregii perioade de proiect am ralizat 14 reportaje video cu durata aproximativă de 8 minute fiecare, în care s-a încercat sensibilizarea opiniei publice privind protecția naturii.

În cadrul acestora, a fost prezentată situația de la gropile de gunoi din cele două raioane, au  fost arătate cetățenilor starea platformelor de colectare a deșeurilor, dotarea întreprinderilor de salubritate, dar și  prezentate un șir de istoriii de succes din localitățile rurale în care autoritățile locale împreună cu cetățienii au  reușit să se implice în rezolvarea problemelor de mediu.

În același timp experții în problemele de mediu precum cei de la Inspectoratul pentru Protecția mediului, în cadrul celor 6 emisiuni Accent Direct realizate în platoul televiziunii, au  discutat despre necesitatea creării gropilor de  compost, punerii în practică  a Strategiei Naționale de gestionare a deșeurilor, dar și despre nevoia de selectare și reciclare a gunoiului.

Datorită mecanismelor de informare și educare a locuitorilor din cele două raioane, inclusiv și prin intermediul spoturilor video-grafice care sunt difuzate zilnic și până în prezent, gradul de conștiință a populației din cele două raioane ne face să credem că a crescut, iar autoritățile locale s-au văzut nevoite să întreprindă măsuri concrete de creare a serviciilor de colectare a deșeurilor acolo unde acestea nu existau,de ex: Cîrnățeni,Sălcuța, Palanca. etc.

În cadrul celor 6 emisiuni tematice cu durata de 20 de minute fiecare am reușit să sensibilizăm cetățenii, inclusiv cu ajutorul diasporei. Căușenenii stabiliți cu traiul în țările Uniunii Europene au vorbit despre gestionarea deșeurilor în statele care i-au adoptat.Prin poveștile lor, conaționalii noștrii oferă soluții atrăgătoare la problemele de mediu, din RM.

A fost prezentată situația de la o fabrică de ardere a deșeurilor din Nordul Italiei, dar și  mecanismele de reciclare a gunoiului în această țară.

Datorită sensibilizării opiniei publice în ultimile șase luni în cele două centre raionale au apărut containere pentru colectarea separată a deșeurilor solide, platforme special amenajate în mai multe zone ale urbei, iar în viitorul apropiat primarii celor două localități se gândesc să pună pe roate o linie comună de sortare a gunoiului.

Proiectul „ Abilitarea Cetățenilor în Dezvoltarea Serviciilor Publice de Salubrizare în regiunea de Sud-Est a RM” a venit cu un șir de soluţii pentru următoarele situaţii:

  • Îmbunătățirea nivelului de informare a cetățenilor în special din localitățile rurale din cele două raioane privind managementul serviciilor publice către cetățeni din partea APL. În ultimul timp APL au demarat acțiuni de atragere a investițiilor în dezvoltarea infrastructurii
  • Creșterea Nivelului de conștientizare a necesității pentru plata și abonarea la serviciile publice.

    Datorită proiectului “Abilitarea Cetățenilor în Dezvoltarea Serviciilor Publice de Salubrizare în regiunea de Sud-Est a RM”, în cele șase luni ale anului curent, potrivit cifrelor oferite de întreprinderile specializate de gestionare a deșeurilor din cele două orașe reședință a centrelor raionale din țară, procentul celor abonați a crescut cu 10 și chiar 15%, la moment 75% din locuitorii orașului  Căușeni au contracte cu ÎM Salubrizare și Amenajare, iar la Ștefan Vodă 60%.

Galerie Foto